4 jaar ontwikkeling levert een bijzonder gebouw voor de gemeenschap op

Wij hebben de afgelopen jaren, in opdracht van Gemeente Horst aan de Maas, hard gewerkt aan de revitalisering van sociaal-cultureel centrum ’t Gasthoês in Horst. In maart 2021 is de bouw officieel opgeleverd en is gestart met de inrichting van het gebouw. Het gebouw zal vanaf 1 mei 2021 worden opgeleverd voor de exploitatie ervan. Met onze projectmanagers Ben Koks en Roland Simons kijken we terug op het verloop van het gehele bouwproces, waar zij zo’n 4 jaar aan hebben bijgedragen.

Verschillende gebruikers die samenkomen

’t Gasthoês is een gebouw waar kunst, dans, cultuur, muziek en literatuur samenkomt. Zo heeft het gebouw een prachtige theaterzaal met bijzondere technieken voor een brede invulling van de programmering. In de zaal staat bijvoorbeeld een verrijdbare tribune. Zo kan de theaterzaal eenvoudig worden omgebouwd naar een ruime concertzaal. Bij binnenkomst wordt de bezoeker ondergedompeld in de fijne sfeer van de ruime horecagelegenheid en worden zij uitgenodigd om de direct aanliggende bibliotheek te bezoeken. Het lokale radiostation vestigt zich waarschijnlijk ook in het gebouw en kun je live aan het werk zien vanuit de mooie entreehal. Het gebouw huisvest veel gebruikers. Zo zijn er veel lokale verenigingen die het pand betrekken als hun thuisbasis. Denk hierbij aan de biljart-, bridge-, hobby-, muziekverenigingen en koren.

Roland: “Wat de ontwikkeling van dit gebouw zo bijzonder maakte was het betrekken van al deze gebruikers in het project. Ik ben met alle verenigingen en partijen in gesprek geweest om de huisvestingsbehoeften te inventariseren en deze op een passende manier te vertalen naar de invulling van het gebouw. Het mooie van dit proces was dat we met alle betrokkenen een heel fijn en open contact hadden waarin iedereen werd gehoord. Door de fijne samenwerking stonden alle neuzen dezelfde kant op. Vooral dit voortraject is bepalend geweest voor de invulling en herontwikkeling van ’t Gasthoes’.

Van plan naar bouw

Na alle voorbereidingswerkzaamheden, van planontwikkeling, tekeningen, vergunning en aanbesteding, kon in 2018 worden gestart met de omvangrijke verbouwing. De gemeente Horst aan de Maas heeft bewust gekozen om met lokale bouwpartners samen te gaan werken. Het bouwteam bestond uit Wijnen Bouw als bouwkudig aannemer, Elektro van Berlo als elektrotechnisch installateur en Van Tilburg Energie Design als water- en energie-installateur. In deze fase heeft Ben Koks de regisseursrol op zich genomen en trad hij uit naam van de gemeente Horst aan de Maas op als bouwteambegeleider.

Ben: “Omdat zoveel verschillende gebruikers het gebouw gaan betrekken hebben we te maken met veel verschillende wensen en eisen. Daarnaast hadden we te maken met veel verschillende partijen die bij de verbouwing betrokken waren. Denk hierbij aan interieurbouwers en een theater- en podiumadviseur. Mijn rol was om deze eisen en wensen overzichtelijk te hebben, te kijken naar de haalbaarheid ervan en deze dan vervolgens met de verschillende uitvoerende partijen af te stemmen voor de realisatie. Zaken zoals stopcontact- en lichtpunten dienen natuurlijk zo efficiënt mogelijk geplaatst te worden.  Er was een goede samenwerking tussen het bouwteam en al andere betrokken partners”.

Ben nam het voortouw in de communicatie tussen het bouwteam en de nieuwe directeur van ’t Gasthoês, Janneke Rijksen. “Mijn doel was om alle communicatie in goede banen te leiden, onduidelijkheden te voorkomen en om natuurlijk een tijdige en correcte oplevering te bewerkstelligen. Dat is gelukt”.

Een bijzonder gebouw als resultaat

Op 1 mei 2021 wordt het gebouw opgeleverd en kan de exploitatie van start gaan (voor zover de huidige maatregelingen dit uiteraard toelaten). Voor Ben en Roland is dit een project om niet snel te vergeten. Enerzijds vanuit procesmatig oogpunt, met de vele betrokkenen. Anderzijds om zo’n mooi historisch gebouw nieuw leven in te blazen en zo’n prachtig resultaat neer te zetten waar alle inwoners van Horst en omgeving van kunnen gaan genieten. “Het is écht een modern gebouw geworden waarin de oude elementen en karakteristieke eigenschappen zijn behouden. Die vooraf vastgestelde uitdaging hebben we zeker gerealiseerd. Dit gebouw vertelt een verhaal en nodigt mensen uit om binnen te komen”, sluit Roland af.

Altavilla op social media:

© 2016 Altavilla