Een nieuw kloppend hart voor het ETZ in Tilburg

CSA is essentieel voor de dagelijkse processen binnen de drie ziekenhuizen

In 2018-2019 heeft Altavilla B.V., in opdracht van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, de ontwikkeling van een nieuwe centrale sterilisatieafdeling (CSA) begeleid. Daarbij werden de CSA’s van het TweeSteden Ziekenhuis en Elisabeth Ziekenhuis samengevoegd. Maarten Thijssens van Altavilla B.V. heeft het projectmanagement voor zijn rekening genomen. In dit interview zijn we in gesprek met Miranda Bressers, hoofd van de CSA. We nemen je graag mee in dit bijzondere en cruciale project. Waarschijnlijk sta je er niet dagelijks bij stil, maar de centrale sterilisatieafdeling is één van de belangrijkste afdelingen in het ziekenhuis. Als de CSA niet werkt, liggen de operatiekamers en poliklinieken stil. Miranda vertelt ons over de samenwerking met Altavilla en het projectverloop.

Miranda heeft een indrukwekkende loopbaan van 19 jaar bij de CSA en weet als geen ander vanuit haar praktijkervaring wat belangrijk is voor het goed en efficiënt functioneren van haar afdeling. Miranda is hier begonnen als leerling, heeft veel tijd op de werkvloer doorgebracht en weet daardoor precies hoe je instrumenten steriliseert.

Project details

Opdrachtgever Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Projecten Bouwmanagement
Activiteiten Ontwikkeling centrale sterilisatieafdeling (CSA)
Periode 2018-2019
Trefwoorden Bouwmanagement, Zorginstellingen

Een project van

Maarten Thijssens
Projectleider
 

Opbouw van het gebouw

Kwaliteit en vakmanschap

“Werken op de CSA vraagt om echt vakmanschap. We hebben technische en chemische  kennis. Je moet bijvoorbeeld weten wat het verschil is tussen thermische en chemische desinfectie en hoe dit samengaat met het materiaal waarvan een instrument is gemaakt. Er zijn zeer strikte voorschriften voor onder andere de hygiëne. Het bewaken van de kwaliteit speelt tegenwoordig een belangrijke rol in ons werk, vroeger was dat wel anders”, vertelt Miranda.

Afspraak is afspraak. Doen wat je zegt
De eerste gesprekken met Altavilla B.V. rondom de ontwikkeling van de nieuwe CSA zijn in oktober 2017 gestart. “We zijn begonnen met bouwplannen, tekeningen, het bepalen van de locatie en het onderzoeken van de noodzakelijke vergunningen. We hebben tijdelijke CSA-units in zeecontainers gebouwd en gebruikt, waar we uiteindelijk 14 maanden in hebben gewerkt tijdens de bouw van de nieuwe CSA”, vertelt Miranda ons.
In de samenwerking tussen het ETZ en Altavilla B.V. was Maarten de voorzitter van het bouwteam. Hij coördineerde het proces. Tijdens de projectevaluatie hebben alle betrokkenen aangegeven dat dat heel goed en constructief is verlopen, mede dankzij de strakke planning en duidelijke structuur die Maarten inbracht. “Hij hanteerde deadlines heel strikt, dat werkte erg prettig”, vertelt Miranda.
Het is duidelijk dat Maarten ruime bouwervaring heeft. Hij begrijpt alle processen, van vergunningsfase tot het bouwen en opleveren zelf, ook op het niveau van concrete bouwwerkzaamheden. “Afspraak is afspraak bij Maarten. Doen wat je zegt. Daar gaf hij zelf het goede voorbeeld in. Als hij een vraag of opdracht bij iemand uitzette, dan was zijn doel dat het een week later opgelost zou zijn. We zijn niet tegen grote problemen aangelopen. Als zich iets ongewenst voordeed, werd het besproken en een manier gezocht om dit  op te lossen”, aldus Miranda.

Altavilla krijgt een tien
“Maarten krijgt van mij gewoon een tien. Bij hem is alles duidelijk. Zoals het besproken is wordt het. Daardoor is er geen ruimte voor ruis. Dit heeft als voordeel dat als er iets fout gaat, je duidelijk de oorzaak kunt vinden en de nodige verbeteringen kunt doorvoeren. Maarten communiceerde zelf ook heel duidelijk als dingen niet goed gingen”, vertelt Miranda.
Miranda vertelt ons dat samenwerken met Altavilla B.V. aan dit grote project een bijzondere ervaring was: “Het was erg belangrijk dat alle onderdelen naadloos op elkaar aansloten en goed werden uitgevoerd. Er spelen zoveel aspecten een rol voor een goed functionerende afdeling. Denk aan strikte regels, sluiswerkingen, alarmen, wasmachines en eisen van de inspectie. De samenwerking met Altavilla is uitstekend bevallen, ik zou geen enkel verbeterpunt weten te noemen. Daarom beveel ik Maarten ook aan bij andere ziekenhuisprojecten”, vertelt Miranda enthousiast en tevreden. Altavilla en het ETZ kijken terug op een geslaagde samenwerking.

ETZ-Nieuwe CSA-lr-2

ETZ-Nieuwe CSA-lr-2

ETZ-Nieuwe CSA-lr-1

ETZ-Nieuwe CSA-lr-1

ETZ-Nieuwe CSA-lr-3

ETZ-Nieuwe CSA-lr-3

ETZ-Nieuwe CSA-lr-4

ETZ-Nieuwe CSA-lr-4

ETZ-Nieuwe CSA-lr-5

ETZ-Nieuwe CSA-lr-5

CSA is essentieel voor de dagelijkse processen binnen de drie ziekenhuizen

De CSA is voor een ziekenhuis een heel belangrijke afdeling, die voornamelijk achter de schermen werkt. Zij zorgen ervoor dat alle operatiekamers kunnen werken met een goed steriel product. Als er onvoldoende gesteriliseerde instrumenten aanwezig zijn in het ziekenhuis, kunnen bijvoorbeeld operaties niet doorgaan.
“Ons werk vraagt om precisie, zorgvuldigheid en deskundigheid. Eén set met instrumenten kan tussen de €10.000 en €40.000 kosten. We moeten ervoor zorgen dat alles goed wordt schoongemaakt. Sommige instrumenten moeten worden gedemonteerd, inclusief veertjes en schroefjes. Na het reinigen dient alles weer correct in elkaar te worden gezet, zodat het daarna weer goed functioneert, getest kan worden en weer klaar is voor veilig gebruik. Dat is precisiewerk. Als een coating op een tang bijvoorbeeld is beschadigd, zou dit bij de patiënt een ernstige aandoening kunnen veroorzaken”, legt Miranda uit.

Van aanvraag tot realisatie

In 2018-2019 heeft Altavilla B.V., in opdracht van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, de ontwikkeling van een nieuwe centrale sterilisatieafdeling (CSA) begeleid. Daarbij werden de CSA’s van het TweeSteden Ziekenhuis en Elisabeth Ziekenhuis samengevoegd. Maarten Thijssens van Altavilla B.V. heeft het projectmanagement voor zijn rekening genomen. In dit interview zijn we in gesprek met Miranda Bressers, hoofd van de CSA. We nemen je graag mee in dit bijzondere en cruciale project. Waarschijnlijk sta je er niet dagelijks bij stil, maar de centrale sterilisatieafdeling is één van de belangrijkste afdelingen in het ziekenhuis. Als de CSA niet werkt, liggen de operatiekamers en poliklinieken stil. Miranda vertelt ons over de samenwerking met Altavilla en het projectverloop.
Miranda heeft een indrukwekkende loopbaan van 19 jaar bij de CSA en weet als geen ander vanuit haar praktijkervaring wat belangrijk is voor het goed en efficiënt functioneren van haar afdeling. Miranda is hier begonnen als leerling, heeft veel tijd op de werkvloer doorgebracht en weet daardoor precies hoe je instrumenten steriliseert.

Altavilla op social media:

© 2016 Altavilla