Altavilla B.V. verzorgt al jaren bouwmanagementprojecten en brandveiligheidsadvies voor Vanderlande

Vanderlande is wereldmarktleider in efficiënte logistieke procesautomatisering op luchthavens en voor pakketvervoerders en distributiecentra. Het Veghels bedrijf zit in een enorme groeimarkt. Dat heeft Altavilla B.V. van dichtbij ervaren. Met de snelle ontwikkeling van kantoorpanden en parkeergarages hebben zij de continue groei in werkplekken proberen bij te benen. Met trots vertelt Sascha Jost, bouwprojectmanager bij Altavilla B.V., over de verschillende projecten die zich de afgelopen jaren bij Vanderlande hebben afgespeeld.

5 bouwprojecten uitgevoerd en de 6e is in ontwikkeling

Sascha vertelt: “Na het winnen van de aanbesteding zijn we in 2014 gestart met het bouwprojectmanagement t.b.v. de ontwikkeling van het 8 verdiepingen hoge hoofdkantoor: Gebouw 50. Dit gebouw biedt ruimte aan zo’n 1.000 werkplekken. In 2016 werd dit project uitgebreid toen we ook de het bedrijfsrestaurant mochten oppakken. Het restaurant is 1.500 m2 groot en was bij oplevering eigenlijk alweer te klein voor het aantal medewerkers dat er toen werkzaam was. De medewerkers eten daardoor nu in shifts.”

“Gedurende de bouw van het hoofdkantoor hebben we ook het bouwprojectmanagement verzorgd voor de ontwikkeling van de parkeergarages met in totaal circa 1.200 parkeerplaatsen, om het parkeerprobleem op het terrein op te lossen. Aansluitend begeleidden we in 2017 ook de aanpassing aan het Innovation Centre en in 2018 het prachtige Academiegebouw. De Academy biedt ruimte aan de opleiding van medewerkers en het geven van trainingen en cursussen aan externen die met de producten van Vanderlande gaan werken,” vertelt Sascha vol trots. “En om het verhaal nog verder uit te breiden zijn we vorig jaar gestart met het projectmanagement voor de ontwikkeling van Gebouw 60. Dat wordt een soortgelijk kantoorgebouw als het hoofdkantoor waar nog eens 800 werkplekken worden gecreëerd, met een eigen inpandig bedrijfsrestaurant. Dus sinds de start in 2014 hebben we het projectmanagement verzorgd voor vijf gebouwen en zijn we vervolgens betrokken bij het zesde gebouw dat in ontwikkeling is,” legt Sascha uit.

Een inkijkje in de rol van bouwprojectmanager bij zo’n snelgroeiend bedrijf

Sascha vertelt hoe het is om als bouwprojectmanager nauw verbonden te zijn bij de ontwikkelingen van zo’n snelgroeiend bedrijf: “Het leuke aan een klant als Vanderlande is dat wanneer je aangehaakt bent bij meerdere projecten, je in de flow komt van vernieuwing. Daarnaast raak je vertrouwd met de bouwvoorkeuren van de klant. Wij hebben inmiddels aan een half woord genoeg en weten wat de opdrachtgever wenst en verwacht.”

Afhankelijk van het project, werkt Altavilla in teams van twee- tot vier collega’s. “Bij het huidige project van Gebouw 60 werken wij gemiddeld met twee collega’s”, vertelt Sascha. “Ik ben er vanaf de kick off bij betrokken. We stellen een ontwerpteam samen dat bestaat uit een architect, installatieadviseur, brandveiligheidsadviseur en constructeur. In dit team ben ik als bouwregisseur de spin in het web en zorg ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en nagekomen. Ik stuur op tijd, geld, kwaliteit en organisatie van het team. Vanderlande groeit snel en verwacht daarom ook dat wij vanuit Altavilla snel en accuraat acteren.”

Naast bouwmanagement levert Altavilla binnen alle gebouwen ook het brandveiligheidsadvies. Hiermee komt de combinatie van bouwmanagement en brandveiligheid vanuit Altavilla goed tot zijn recht. “Vanderlande stelt als voorwaarde dat elk gebouw voorzien is van een sprinklerinstallatie. Dat geeft vrijheid in het ontwerpproces omdat er creatiever met ruimte-indeling kan worden omgegaan. We zijn minder gebonden aan compartimentering. Daarnaast werkt het efficiënt om met eigen collega’s aan een project te werken. Ik loop even naar het bureau van mijn collega, bespreek een tekening en ik kan weer verder,” legt Sascha uit.

Met snelkookpansessies betrekken we iedereen in het ontwerpproces

“Een ander element dat de samenwerking zo leuk maakt zijn de snelkookpansessies. Hierbij brengen we externe adviseurs en partijen uit alle lagen van de organisatie samen aan tafel. Tijdens deze sessies formeren we werkteams die we uitdagen om creatief mee te denken. Zo worden de mensen die later zelf in het gebouw werken, onderdeel van het ontwerpproces,” stelt Sascha. “Ik regisseer dergelijke sessies samen met de andere adviseurs. Zo’n sessie is heel innovatief en spannend, we leren de mensen echt kennen en lokken creativiteit uit. De snelkookpansessie voeren we tijdens de schetsontwerpfase uit en nog eens tijdens de voorlopige ontwerp fase.”

“Deze co-creatie werkt heel goed. Medewerkers geven bijvoorbeeld aan wat voor hen heel belangrijk is. Dat wordt vervolgens meegenomen in het ontwerp. Zo creëren we samen een fijne werkomgeving en dat is voor Vanderlande heel belangrijk,” sluit Sascha af.

Deel op:

Altavilla op social media:

© 2016 Altavilla