Samenwerken met de ondernemende Gemeente Horst aan de Maas

Wanneer je arriveert in het centrum van Horst aan de Maas wordt je direct verrast door de gezellige uitstraling die het dorp heeft. De gemeente is 16 dorpen rijk en daarmee één van de grootste gemeenten van Nederland. Altavilla B.V. werkt sinds de zomer van 2017 samen met Gemeente Horst aan de Maas om de ontwikkeling van het cultureel gemeenschapshuis ‘t Gasthoês te realiseren. We gaan in gesprek met Theo Cox, projectmanager binnen de gemeente. Hij vertelt enthousiast over deze ondernemende gemeente en over de samenwerking met Altavilla.

Er moest eindelijk eens een keer gebouwd gaan worden in Horst

“Mijn carrière begon bij Gemeente Maasbree, waar ik bij Algemene Zaken werkte. Hier zag ik alle vergunningen voorbij komen. Vervolgens heb ik bij een adviesbureau gewerkt als projectleider waar we in heel Zuid-Nederland grote projecten met betrekking tot gebiedsontwikkeling uitvoerden. Vanuit die functie ben ik gevraagd om bij Gemeente Horst aan de Maas te komen werken. De gemeente zocht iemand die projecten tot uitvoering kon brengen. Er lagen veel mooie plannen, maar er was te weinig uitvoering ervan. Er moest eindelijk eens een keer gebouwd gaan worden”, vertelt Theo lachend. “En daar heb ik me de afgelopen 10 jaar mee bezig gehouden en we hebben inmiddels veel projecten gerealiseerd. Waaronder de revitalisering van de centra van Horst, Sevenum en Grubbenvorst, woonuitbreidingsgebied de Afhang en de transformatie van het gebied hof te Berkel. Momenteel gaat de aandacht uit naar onder andere het gebied park de Peelbergen (met o.a. Toverland, twee grote recreatieparken en Grandorse), Afslag 10 en ‘t Gasthoês. Wat de Gemeente Horst aan de Maas de afgelopen 10 jaar heeft neergezet, ondanks de crisis, hebben maar weinig gemeenten zo gedaan.” Theo kijkt er trots bij.

Dat toont aan wat deze gemeente zo bijzonder maakt. Dit wordt bevestigd door de eerste indruk als je het centrum van Horst binnenkomt. Het oogt gezellig, ondernemend en actief. In de zomer zitten de terrassen vol op het plein in Horst en er staan geen winkelpanden leeg. Jaarlijks overnachten er zo’n 1,6 miljoen mensen recreatief in de gemeente. En attractiepark Toverland trekt bijna 700.000 bezoekers op jaarbasis. Dit is een gemeente met mogelijkheden en hierin faciliteert de gemeente écht om dingen te creëren.

“Dit soort projecten en ontwikkelingen zijn alleen maar mogelijk wanneer we sterk samenwerken met ondernemers, burgers, boeren en investeerders”, gaat Theo verder. “Alles is gebaseerd op vertrouwen. En ik zie altijd maar één doel bij ieder gesprek en ieder project: er zijn problemen en die gaan we samen oplossen. Op deze wijze zaken gerealiseerd krijgen, is ook duidelijk zichtbaar bij het project Gasthoês. Wij werken hier met veel plezier samen met Altavilla”, besluit Theo.

Hoe is de samenwerking met Altavilla tot stand gekomen?

“We waren al een tijdje op zoek naar een procesbegeleider voor de herontwikkeling van ‘t Gasthoês. Maar we hadden de juiste match nog niet gevonden. Via onze huidige architect, Hans van den Tillaart, kwamen we in contact met Roland Simons van Altavilla B.V. Ook via Paul Oomen van Toverland, waar Altavilla B.V. al enkele jaren gewerkt heeft, werd deze aanbeveling gedaan. Op basis van het uitgesproken vertrouwen  zijn we het gesprek aangegaan, en dat klikte meteen erg goed. In augustus 2017 is Roland dan ook gestart als procesregisseur van het project ‘t Gasthoês”, vertelt Theo.

Vanuit vertrouwen werken naar het doel

Roland Simons bevestigt zelf ook de goede klik met Theo Cox en Gemeente Horst aan de Maas. “Ik was positief verrast hoe de gemeente zich onderscheidend ontwikkelt. Echt een ondernemende gemeente, dat zie je niet zo vaak. Vanaf de eerste dag bij de gemeente voel ik me écht onderdeel van het team, we zijn collega’s van elkaar. Ik ben hier gemiddeld zo’n 2 dagen per week. Daardoor voelt het niet zo zeer als een afgebakend project. Soms wordt mijn advies gevraagd voor andere vraagstukken, die buiten het project Gasthoês liggen. Dat is een leuke manier van werken.”

“Toen we met het project Gasthoês begonnen heb ik vooraf een plan en idee voorgesteld. Maar in de praktijk kunnen zaken anders lopen dan we vooraf bedacht hadden. Dan veranderen we de koers, omdat we daarmee beter tot het einddoel komen. Dat is een flexibele manier van werken”, aldus Roland.

Theo sluit zich hierbij aan. “Als je een externe adviseur in huis haalt dan is het voor mij belangrijk dat ik kan vertrouwen op de deskundigheid en zelfstandigheid van werken. Ik houd de vinger aan de pols, maar in principe wil ik er niet te veel omkijken naar hebben. Voor Gemeente Horst aan de Maas is het simpel, wij hebben deze expertise zelf niet in huis, dus daarvoor moeten we kunnen leunen op een adviseur van buitenaf. Zo’n samenwerking gaat op gevoel en vertrouwen, en daarbij is het te realiseren einddoel altijd belangrijker dan een vooraf bedacht plan.”

De ontwikkeling van een culturele hotspot: ‘t Gasthoês

‘t Gasthoês heeft een waardevolle historie voor de inwoners van Gemeente Horst aan de Maas. Het is een gebouw uit 1901 dat vroeger als ziekenhuis heeft gediend en later is omgedoopt tot een cultuurhuis. Dit pand dient gerevitaliseerd te worden en daarvoor is een plan gemaakt. Het initiatief hiervoor ligt bij de gemeente en bij de formatie ‘Herberg de Troost’ (een Nederlands muziekcollectief rondom Jack Poels en Tren van Enckevort , bekend van Rowwen Hèze). Samen willen zij van ‘t Gasthoês een cultureel cluster maken waarbij kunst, dans, cultuur, muziek en literatuur samenkomen. Dit centrum is er voor alle inwoners (jong en oud) en heeft als doel om deze cultuurthema’s meer zichtbaar te maken en dichter bij de mensen te brengen. De verwachte oplevering van ‘t Gasthoês is rond januari 2020.

Welke werkzaamheden verricht Altavilla hierbij?

Altavilla B.V. is aangesteld als procesregisseur die de gehele ontwikkeling van het project begeleidt, van voorbereidingen, sloop, bouw tot oplevering. Roland vertelt: “Ik ben begonnen om samen met alle toekomstige gebruikers van het gebouw tot een ontwerp te komen. Dit is een interessante inventarisatie geweest, waarbij het creëren van gezamenlijk enthousiasme het uitgangspunt was. Want vanuit enthousiasme kunnen we namelijk iets waardevols neerzetten. Dat zorgt voor betrokkenheid en draagkracht. Dit heeft geresulteerd in een plan dat aan de gemeente ter goedkeuring is voorgelegd.” In december 2017 heeft de raad het besluit genomen om het plan uit te gaan voeren. “Momenteel zijn we met een adviesteam aan het werk om dit plan technisch uit te werken. Als dat afgerond is dan gaan we het project aanbesteden bij aannemers en installateurs. Daarna starten we met de bouw en ook in deze fase hebben wij de regisseursrol, om ervoor te zorgen dat het project goed en tijdig wordt opgeleverd in samenwerking met alle betrokken partijen”, sluit Roland af.

Theo benadrukt nogmaals hoe belangrijk vertrouwen in dit gehele proces is. “Veel toekomstige gebruikers van ‘t Gasthoês zijn verenigingen en daarnaast heeft de bibliotheek een kernfunctie. Wij zijn in nauw contact met hen en betrekken ze zoveel mogelijk in de herontwikkeling van het gebouw. Op deze wijze groeit de samenwerking tussen de gemeente en de toekomstige huurders en heeft iedereen het gevoel dat we samen aan het bouwen zijn. Op basis van dit wederzijds vertrouwen is er veel mogelijk. Daar geloven wij in. Mede hierdoor verloopt het proces met alle huidige gebruikers soepel. We doen het namelijk samen.”

Een prettige samenwerking

“We kunnen dus concluderen dat de samenwerking met Altavilla prettig verloopt”, zegt Theo. “Roland hoort gewoon bij het team, hij is één van ons. En ik vind het fijn om ook vraagstukken van andere projecten bij hem tegen het licht te houden. Alles kan tegen elkaar gezegd worden, en volgens mij is dat de basis van een goede samenwerking”, lacht Theo. “Inmiddels gaat Sascha Jost van Altavilla ook een project oppakken voor Gemeente Horst aan de Maas”, besluit Roland.

Ook een vraag over bouwmanagement voor Altavilla?
Neem contact met ons op
Deel op:

Altavilla op social media:

© 2016 Altavilla