Terug van een indrukwekkende bouwreis van HomePlan naar Zuid-Afrika

Afgelopen weken is onze collega Maarten de Groot als begeleider mee geweest met een wederom indrukwekkende bouwreis van HomePlan. Met een groep van 16 mensen, van het bedrijf Bouwmaat en enkele van hun klanten, reisden zij af naar Pomeroy in Zuid-Afrika. Zij hebben enkele dagen zeer intensief voor arme gezinnen meegebouwd aan nieuwe huizen.

Maarten vertelt: “Het is elke keer weer bijzonder om mensen te helpen bij het bouwen van een huis. De basis voor een thuis en toekomst. We hebben in KwaZulu Natal in de omgeving van Pomeroy een bijzondere, gastvrije bevolking ontmoet. Ik heb indrukwekkende verhalen gehoord, zowel van de lokale bevolking als de bouwreisdeelnemers. Daarnaast hebben we bijzondere projecten bezocht in Johannesburg en daar de impact gezien van de combinatie van HIV en armoede. Naast het ervaren van deze problematiek hebben we ook enorm genoten van het prachtige wildlife en de natuur. Het was top!”

Over Homeplan

Stichting HomePlan is een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie die bouwt aan een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten in Latijns-Amerika en Zuidelijk Afrika. Wereldwijd leeft 1 op de 6 mensen in krottenwijken. Daar brengt Homeplan verandering in. Inmiddels zijn er al bijna 4.000 huizen gebouwd voor en met arme families.

Waarom Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika ligt aan de zuidpunt van Afrika en grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. In 1652 stichten de Nederlanders een nederzetting op Kaap de Goede Hoop. Zo’n 150 jaar later, in 1806, namen de Britten bezit van de Kaap. Na bijna 2,5 halve eeuw van kolonisatie, werd Zuid-Afrika in 1910 onafhankelijk en voerde de blanke minderheid een politiek van apartheid. In de jaren 90 eindigde de apartheid, toen de toenmalig president De Klerk de bekende antiapartheidsactivist Nelson Mandela vrijliet, en in 1994 werden er voor het eerst algemene verkiezingen voor alle rassen gehouden. De nieuwe regering voerde een beleid van ‘rechtstellende actie’ om de ongelijkheden van het verleden te beëindigen. En sindsdien is een nieuwe grondwet in werking getreden. Helaas is Zuid-Afrika nog altijd een land met zeer grote tegenstellingen tussen arm en rijk. En sinds de afschaffing van de apartheid is de ongelijkheid tussen arm en rijk sterk toegenomen, vooral binnen de zwarte bevolking. Terwijl een kleine groep toetreedt tot de nieuwe multiraciale bovenlaag, groeit de werkloosheid onder de rest van de zwarte bevolking. Bovendien heeft het land het hoogste percentage HIV-besmettingen van de wereld.

Nieuwsgierig?

Alle bouwreisdeelnemers komen met veel indrukken en bijzondere ervaringen thuis. Dat blijkt steeds weer het geval. Wil jij ook het verschil maken en zo’n bouwreis meemaken?

Meld je dan bij Maarten de Groot of bij HomePlan voor de mogelijkheden.

Deel op:

Altavilla op social media:

© 2016 Altavilla